Hoeveel stroom verbruikt een airco?

Airco’s zijn een populaire manier om het huis of kantoor te koelen, maar ze kunnen een behoorlijke hoeveelheid stroom verbruiken. Het is belangrijk om te weten hoeveel stroom je airco verbruikt, zodat je de kosten kunt bepalen en eventueel besparingen kunt realiseren. In dit artikel bekijken we hoeveel stroom verschillende soorten airco’s verbruiken.

Single split airco

Een single split airco is een airco die bestaat uit één binnen- en één buitenunit. Deze airco’s zijn geschikt voor het koelen van één ruimte en zijn vaak te vinden in huizen en kleine kantoren. Maar hoeveel stroom verbruikt een single split airco?

De hoeveelheid stroom die een single split airco verbruikt, hangt af van verschillende factoren, zoals het vermogen van de airco, de omgevingstemperatuur en de hoeveelheid tijd dat de airco aanstaat. Als richtlijn kun je uitgaan van het volgende: een single split airco van 2,5 kW verbruikt ongeveer 2,5 uur per dag gemiddeld 700 watt. Dit betekent dat deze airco ongeveer 1.750 watt per dag verbruikt (700 watt x 2,5 uur).

Multi split airco

Een multi split airco is een airco die bestaat uit meerdere binnenunits en één buitenunit. Deze airco’s zijn geschikt voor het koelen van meerdere ruimtes en zijn vaak te vinden in grotere huizen en kantoren. Maar hoeveel stroom verbruikt een multi split airco?

Net als bij een single split airco hangt het verbruik van een multi split airco af van verschillende factoren. Als richtlijn kun je uitgaan van het volgende: een multi split airco van 3,5 kW verbruikt ongeveer 3,5 uur per dag gemiddeld 1.000 watt. Dit betekent dat deze airco ongeveer 3.500 watt per dag verbruikt (1.000 watt x 3,5 uur).

VRF-systeem

Een VRF-systeem, ook wel Variable Refrigerant Flow genoemd, is een aircosysteem dat voornamelijk gebruikt wordt in grote gebouwen zoals kantoren, hotels en winkelcentra. Het systeem bestaat uit meerdere binnen- en buitenunits die op afstand van elkaar geïnstalleerd kunnen worden. Het stroomverbruik van een VRF-systeem hangt af van verschillende factoren, zoals het vermogen van het systeem, de omgevingstemperatuur en de hoeveelheid tijd dat het systeem aanstaat. Het is daarom moeilijk om een specifieke hoeveelheid stroom te noemen die een VRF-systeem verbruikt. Het is wel belangrijk om te weten dat een VRF-systeem over het algemeen meer stroom verbruikt dan een single of multi split airco.

Hoeveel stroom verbruikt jouw airco?

Met deze handige rekentool bereken je eenvoudig hoeveel stroom jouw airconditioningsysteem verbruikt, als deze op volle kracht zou werken.

kW: Uren per dag:

Mark de Vries

Door Mark de Vries

Als blogger schrijf ik regelmatig over de installatiebranche. Ik neem je dan ook graag mee in deze wondere wereld!