Net als veel andere branches zetten waterschappen zich in voor duurzaamheid en stellen zij ambitieuze doelen op het gebied van CO2-reductie, energiebesparing en duurzame energie. Slimme technologie is een manier om dit mogelijk te maken. Dat blijkt ook uit SUN Control-21, een emissievrij op afstand bedienbaar watermanagementsysteem ontwikkeld door VeldBerg Engineering. Door hoogwaardige technologie te combineren met de CimPro TBox Lite zijn zij verzekerd van het regelen van inlaten en stuwen, met de kracht van de zon.

De Tbox Lite is een alles-in-een oplossing voor besturing op afstand. Dit systeem heeft een ingebouwde PLC, datalogger, alarmtransmitter en webserver. Vooral de PLC is in dit apparaat belangrijk.

PLC voor besturingstechniek in watermanagement

Een PLC (Programmable Logic Controller) kan worden gebruikt voor besturingstechniek in watermanagement door het aansluiten van sensoren en actuatoren op de PLC. De sensoren kunnen worden gebruikt om gegevens te verzamelen over de waterkwaliteit, waterstand en andere relevante parameters. De actuatoren kunnen worden gebruikt om actie te ondernemen op basis van de gegevens die zijn verzameld door de sensoren. Bijvoorbeeld door het regelen van pompen, kleppen en andere componenten die betrokken zijn bij het waterbeheer. Hierdoor kan de PLC worden gebruikt om de waterkwaliteit en -stand te optimaliseren en te voldoen aan specifieke eisen.

Sun Control-21

Deze innovatie is een emissievrij, op afstand bediend waterbeheersysteem dat wordt aangedreven en opgeladen door de zon en een enkel zonnepaneel. Ook heeft hij twee onderhoudsvrije accu’s die zonder zonlicht ongeveer drie weken zelfstandig energie kunnen leveren. Gecombineerd met een zeer ruime laadregelaar garandeert dit een maximale beschikbaarheid en continuïteit van het watermanagementsysteem. In geval van nood kan het systeem ook handmatig worden bediend. In deze configuratie kunnen ook één of twee druksensoren worden aangesloten, zodat op lokaal niveau kan worden geregeld en de inlaat het commando krijgt om een ​​percentage te openen of te sluiten. Het systeem kan ook eenvoudig op afstand worden bediend via een GSM-verbinding.

Mark de Vries

Door Mark de Vries

Als blogger schrijf ik regelmatig over de installatiebranche. Ik neem je dan ook graag mee in deze wondere wereld!