Een foto van gasflessen met Propaan R290 koudemiddel

R290-koelmiddel, ook bekend als propaan, is een aardgas dat wordt gebruikt in airconditioners, koelkasten en andere soorten koelapparatuur. Het is afgeleid van aardgas en is vaak een bijproduct van de olieproductie.

Wat zijn de voordelen van R290?

R290 heeft veel voordelen ten opzichte van andere koelmiddelen. Ten eerste heeft het een laag aardopwarmingsvermogen (GWP). Daardoor draagt ​​het minder bij aan de opwarming van de aarde dan andere koudemiddelen. Daarnaast heeft R290 een hoog thermisch rendement, waardoor het warmte beter kan overbrengen. Dit verbetert de efficiëntie en verlaagt de energiekosten voor eindgebruikers.

Een ander voordeel van R290 is dat het niet giftig is en niet bijdraagt ​​aan de aantasting van de ozonlaag. Dit maakt het een aantrekkelijk alternatief voor koudemiddelen zoals R22, die in het verleden veel werden gebruikt, maar nu verboden zijn vanwege hun schadelijke effecten op de ozonlaag.

Wat zijn de nadelen van R290?

R290 lijkt veelbelovend, maar er kleven enkele nadelen aan het gebruik ervan. Gassen zijn ontvlambaar en kunnen ontploffen als ze niet correct worden geïnstalleerd of onderhouden. Bovendien kan gas uit koelkasten lekken en bij inademing ademhalingsproblemen veroorzaken.

Om deze redenen moeten speciale veiligheidsmaatregelen worden genomen bij het gebruik van R290. Gebruik speciale lekdetectoren en volg de juiste procedures bij het bijvullen van gas.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat R290 alleen mag worden gebruikt in apparatuur die speciaal is ontworpen om dit koelmiddel te gebruiken. Er zijn echter ook zorgen over de mogelijke onbeschikbaarheid van R290. Gas komt van nature voor, maar is niet onbeperkt en de markt is beperkt. Dit kan voorraden beperken en de prijzen van koudemiddelen verhogen.

Is R290 makkelijk bij te vullen?

Het is mogelijk om R290 koudemiddel bij te vullen in koelapparatuur zoals airconditioners en koelkasten, maar dit vereist speciale kennis en vaardigheden. Het wordt aanbevolen om dit te laten doen door een professioneel bedrijf of een technicus die ervaring heeft met het omgaan met dit koelmiddel.

De volgende speciale veiligheidsmaatregelen moeten in acht worden genomen bij het tanken van de R290. Het is ook belangrijk om te onthouden dat R290 ontvlambaar is en explosiegevaar oplevert als het niet correct wordt geïnstalleerd of onderhouden.

Het wordt aanbevolen om alleen R290 te gebruiken in apparatuur die speciaal is ontworpen om dit koelmiddel te gebruiken. Het gebruik van de R290 met andere apparaten kan een gevaarlijke situatie opleveren die het apparaat kan beschadigen of letsel kan veroorzaken. Als je niet zeker weet of je apparaat geschikt is voor gebruik met de R290, raden we je aan een professioneel bedrijf of technicus te raadplegen voor advies.

Waar kun je R290 koudemiddel kopen?

R290 koudemiddel is verkrijgbaar bij diverse leveranciers zoals: B. Koelbedrijven, loodgietersbedrijven, leveranciers van industriële gassen. Ook kunt u online kopen bij diverse webshops die gespecialiseerd zijn in koel- en luchtbehandelingsproducten.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u uw R290 bij een betrouwbare bron koopt. Zoek naar leveranciers die zijn gecertificeerd door erkende professionele organisaties zoals het Institute of Refrigeration en de American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers (ASHRAE). Hieruit blijkt dat de leverancier aan hoge kwaliteitseisen voldoet en te vertrouwen is. We raden u ook aan ervoor te zorgen dat de R290 die u koopt, voldoet aan de vereisten van relevante regelgeving. Sommige regio’s hebben speciale vereisten voor het gebruik van R290. Voldoe aan specifieke zuiverheidseisen.

Bij de aanschaf van R290 is het ook belangrijk om te onthouden dat het gas ontvlambaar is en explosiegevaar kan opleveren als het niet goed wordt geïnstalleerd of onderhouden. Volg daarom altijd de juiste veiligheidsmaatregelen en procedures bij het gebruik van dit koelmiddel.

Waar kun je koelmachines met R290 kopen?

In Nederland zijn er meerdere bedrijven die koelmachines verkopen die werken op basis van koudemiddel R290.

Een daarvan is het bedrijf ICEFISH in Berkel en Rodenrijs. Zij maken deze machines volledig op maat. Dat is perfect voor bijvoorbeeld ondernemers in de agrarische sector. Zij hebben regelmatig unieke uitdagingen op het gebied van koeling. Zo is er in het bierbrouwproces proceskoeling nodig, die het bier snel kan koelen. Of moeten boeren die wortels verbouwen kunnen vertrouwen op het feit dat hun gewassen vers blijven, door hun koelinstallaties.

Welke alternatieven zijn er voor R290?

Er zijn verschillende alternatieven voor koelmiddel R290, afhankelijk van het type koelapparatuur en de specifieke toepassing. Veel voorkomende vervangingen voor R290 zijn:

R32:
Het is een synthetisch koelmiddel met een lager aardopwarmingsvermogen (GWP) dan R290. Het wordt vaak gebruikt in airconditioners en warmtepompen.

R410A:
Het is een mengsel van twee soorten koelmiddelen, fluorkoolstof R32 en fluorkoolstof R125. Het heeft een lagere GWP dan R290 en wordt veel gebruikt voor airconditioning en warmtepompen. R600a:
Het is een natuurlijk koelmiddel afgeleid van aardgas. Het heeft een lagere GWP dan R290, maar is brandbaar en explosiegevaarlijk als het niet goed wordt geïnstalleerd of onderhouden.

CO2:
Ook bekend als droogijs of kooldioxide, is het een natuurlijk koelmiddel dat in sommige soorten koelapparatuur wordt gebruikt. Het heeft een lagere GWP en is niet giftig, maar het is thermisch minder efficiënt dan R290 en mogelijk minder effectief in het koelen van ruimtes.

Het is belangrijk om te onthouden dat elk koelmiddel zijn eigen kenmerken en voor- en nadelen heeft. Voordat u een vervanging voor R290 kiest, moet u overwegen welke eigenschappen het belangrijkst zijn voor uw specifieke toepassing en advies inwinnen bij een professionele firma of ingenieur.

Mark de Vries

Door Mark de Vries

Als blogger schrijf ik regelmatig over de installatiebranche. Ik neem je dan ook graag mee in deze wondere wereld!