Een lucht-water warmtepomp is een type warmtepomp dat gebruikmaakt van de omgevingswarmte uit de lucht om het water in een vloerverwarming- of radiatorcircuit te verwarmen. Dit type warmtepomp is geschikt voor gebruik in huizen, kantoren en andere gebouwen en is een duurzame en energie-efficiƫnte manier om ruimtes te verwarmen.

Een lucht-water warmtepomp bestaat uit een binnen- en een buitendeel, die met elkaar verbonden zijn via een leiding met koelmiddel. Het binnendeel, ook wel het koelgedeelte genoemd, bevindt zich in de ruimte die verwarmd moet worden. Het buitendeel, ook wel het verwarmingsgedeelte genoemd, bevindt zich buiten de ruimte en is verantwoordelijk voor het afvoeren van de hitte.

Koelgedeelte

Het koelgedeelte van een lucht-water warmtepomp bestaat uit een koelkast, waarbij de lucht door een filter wordt gezogen en over koelbuizen wordt geleid. De koelkast bevat ook een compressor, die ervoor zorgt dat het koelmiddel onder hoge druk wordt gebracht. Hierdoor verandert het koelmiddel van vloeibare naar gasvormige stof, wat het afvoeren van de hitte mogelijk maakt.

Verwarmingsgedeelte

Het verwarmingsgedeelte van een lucht-water warmtepomp bestaat uit een condensor, die verantwoordelijk is voor het afvoeren van de hitte. De lucht van buiten wordt door een ventilator naar de condensor gezogen, waarbij de hitte wordt afgevoerd naar de buitenlucht.

Een lucht-water warmtepomp wordt aangestuurd door een thermostaat, die de temperatuur in de ruimte meet en de koel- en verwarmingsfuncties aanstuurt. Zo kan de temperatuur in de ruimte op een comfortabel niveau gehouden worden.

Coefficient of Performance

Een lucht-water warmtepomp heeft een hogere COP (Coefficient of Performance) dan een lucht-lucht warmtepomp, wat betekent dat deze warmtepomp meer warmte kan produceren voor elke eenheid aan elektriciteit die het verbruikt. Dit maakt de lucht-water warmtepomp nog efficiƫnter en duurzamer dan een lucht-lucht warmtepomp

Mark de Vries

Door Mark de Vries

Als blogger schrijf ik regelmatig over de installatiebranche. Ik neem je dan ook graag mee in deze wondere wereld!