Een airconditioning is een apparaat dat wordt gebruikt om de temperatuur en luchtvochtigheid in een ruimte te reguleren. Het doel van een airconditioning is om een comfortabel klimaat te creƫren in een ruimte, wat vooral handig kan zijn tijdens warme zomerdagen.

Er zijn verschillende soorten airconditioners, zoals split-systemen, window units en centrale airconditioning. Het werkingsprincipe van deze systemen is echter grotendeels hetzelfde.

Hoe werkt een airconditioning?

Een airconditioning werkt volgens het principe van koeling door verdamping. Het apparaat bestaat uit een compressor, een condensor, een expansieventiel en een koelmiddel.

De compressor is het hart van het airconditioningsysteem en is verantwoordelijk voor het aandrijven van het koelproces. Het koelmiddel, meestal freon, wordt in gasvorm aangevoerd naar de compressor. De compressor verhoogt de druk en temperatuur van het gas, wat ervoor zorgt dat het koelmiddel gaat verdampen.

Vanuit de compressor stroomt het koelmiddel naar de condensor, die bestaat uit een aantal dunne metalen buizen. De buizen zijn omgeven door lucht, die door een ventilator wordt aangezogen. De warmte van het koelmiddel wordt afgegeven aan de buitenlucht, waardoor het koelmiddel weer terug gaat verdampen.

Van condensor naar expansieventiel

Vanuit de condensor stroomt het koelmiddel naar het expansieventiel. Het expansieventiel zorgt ervoor dat de druk van het koelmiddel afneemt, waardoor het koelmiddel weer gaat verdampen.

Het verdampte koelmiddel stroomt nu naar de binnenunit van het airconditioningsysteem. De binnenunit bestaat uit een warmtewisselaar, die de warme lucht uit de ruimte afvoert en de koude lucht afgeeft aan de ruimte. Het koelmiddel neemt hierbij de warmte op van de lucht en koelt de lucht op deze manier af.

Het verdampte koelmiddel stroomt terug naar de compressor, waar het proces opnieuw begint. Op deze manier blijft de airconditioning koelen totdat de gewenste temperatuur in de ruimte is bereikt.

Mark de Vries

Door Mark de Vries

Als blogger schrijf ik regelmatig over de installatiebranche. Ik neem je dan ook graag mee in deze wondere wereld!