Een DX-unit, ook wel direct-expansie-unit genoemd, is een type airconditioningsysteem dat wordt gebruikt om de temperatuur en vochtigheid van een ruimte te reguleren. DX-units zijn vooral geschikt voor gebruik in kleine tot middelgrote ruimtes en worden vaak toegepast in bijvoorbeeld kantoren, winkels, restaurants en woningen.

In tegenstelling tot andere soorten airconditioningsystemen, zoals split-units of centrale airconditioning, heeft een DX-unit geen externe condensator nodig. De condensator, die verantwoordelijk is voor het afvoeren van de hitte, is bij een DX-unit integraal onderdeel van het systeem. Dit maakt de DX-unit compact en gemakkelijk te installeren, omdat er geen externe leidingen nodig zijn.

Een DX-unit bestaat uit een binnen- en een buitendeel, die via een leiding met elkaar verbonden zijn. Het binnendeel, ook wel het koelgedeelte genoemd, bevindt zich in de ruimte die gekoeld moet worden. Het buitendeel, ook wel het verwarmingsgedeelte genoemd, bevindt zich buiten de ruimte en is verantwoordelijk voor het afvoeren van de hitte.

Het koelgedeelte van een DX-unit bestaat uit een koelkast, waarbij de lucht door een filter wordt gezogen en over koelbuizen wordt geleid. De koelkast bevat ook een compressor, die ervoor zorgt dat het koelmiddel onder hoge druk wordt gebracht. Hierdoor verandert het koelmiddel van vloeibare naar gasvormige stof, wat het afvoeren van de hitte mogelijk maakt.

Het verwarmingsgedeelte van een DX-unit bestaat uit een condensor, die verantwoordelijk is voor het afvoeren van de hitte. De lucht van buiten wordt door een ventilator naar de condensor gezogen, waarbij de hitte wordt afgevoerd naar de buitenlucht.

Een DX-unit wordt aangestuurd door een thermostaat, die de temperatuur in de ruimte meet en de koel- en verwarmingsfuncties aanstuurt. Zo kan de temperatuur in de ruimte op een comfortabel niveau gehouden worden.

Mark de Vries

Door Mark de Vries

Als blogger schrijf ik regelmatig over de installatiebranche. Ik neem je dan ook graag mee in deze wondere wereld!